Loading...

UNWTO pokreće on-line platformu za postizanje SDG-a kroz turizam

Madrid, Španjolska, 23. srpnja 2018 - Promicanje većeg angažmana u turizmu s fokusom na održivi razvoj, glavni je cilj "Turizma za SDG platforme". Online alat osmišljen je kako bi unaprijedio postizanje ciljeva održivog razvoja kroz turizam, a razvijen je od strane Svjetske turističke organizacije (UNWTO), uz potporu Švicarskog Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

17 ciljeva održivog razvitka (SDG) predstavljaju ambiciozan globalni plan za ljude, planetu zemlju, prosperitet i mir kroz partnerstva. SDGs je usmjeren na okončavanje siromaštvo, borbu protiv nejednakosti i nepravde i rješavanje klimatskih promjena do 2030. Gospodarski značaj turizma, koji predstavlja oko 10% svjetskog BDP-a i zaposlenosti, te čine iskorištavanje njegovog punog potencijala bitnim za unapređenje SDGs.

Tourism4SDGs.org je su-kreirani prostor koji omogućuje korisnicima pristup širokom rasponu resursa, omogućuje im dodavanje vlastitih inicijativa, nalaza i projekata, potiče raspravu i suradnju te omogućuje dijeljenje sadržaja vezanog uz turizam i održivi razvoj.

„Turizam igra važnu ulogu u mnogim, ako ne i u svim, od 17 predloženih ciljeva”, rekao je glavni tajnik UNWTO-a, Zurab Pololikashvili. "Turizam je doživio punu gospodarsku aktivnost sa značajnim društvenim posljedicama, a Turizam uz SDG platformu pruža globalnoj turističkoj zajednici prostor za sukreiranje i sudjelovanje u realizaciji dnevnog reda održivog razvoja do 2030.", dodao je.

„Švicarska snažno podržava ovu platforma koja će omogućiti usredotočavanje na tri glavne komponente održivog turizma: ekonomsku, okolišnu i društvenu dimenziju”, rekao je veleposlanik Raymund Furrer za SECO.

Tri glavne značajke platforme predstavljaju poziv na akciju. Učite, Dijelite i Djelujte, tri razine interakcije na Tourism4SDGs.org, ciljaju ne samo da educiraju već i da potaknu razgovor i suradnju prema održivom sektoru turizma.

Platforma je pokrenuta tijekom političkog foruma Ujedinjenih naroda o održivom razvoju "Transformacija prema održivim i otpornim društvima" (New York, 9. - 18. srpnja) tijekom događaja kojima je domaćin bio UNWTO i mreža One Planet.

Izvor: UNWTO

 

Korisni linkovi:

Tourism for SDGS Platform website

Tourism for SDGS Platform – Introduction video

UNWTO Sustainable Development of Tourism programme

VIJESTI IZ UPUHH-a
Redovito u Vaš sandučić
 

Vaša Email adresa neće biti vidljiva niti korištena za reklamiranja treće strane