Loading...

Cappelli: 'Hoće li Hrvatska snižavati cijene turističkih usluga? Ja kažem nikad!'

NOVO 11:33 - Nakon pozdravnih govora, Siniša Topalović, ISHC direktor Horwath HTL-a, predstavio je svjetske trendove u izgradnji brendova turističkih zemalja.

- Došlo je vrijeme za temeljite promjene, ne možemo više biti pasivni jer se sve događa veoma brzo, došli smo u godine borbi za svakog gosta – naglasio je i dodao da je sustav destinacijskog upravljanja jedan od najintenzivnijih i najbrže rastućih sustava u sektoru.

U sklopu toga, naveo je Austriju, Portugal i Veliku Britaniju kao primjere dobrih praksi u izgradnji brenda i promocije zemlje. Austrija, primjerice, troši na proizvode i promociju doživljaja poput skijanja i posjet filharmoniji, ali se i njihova turistička zajednica bavi istraživanjima gostiju i to onda dijeli s ostalim sektorima unutar industrije.

Britanija zapravo najveći dio budžeta troši upravo na istraživanja i točno znaju koliko se utrošena funta u marketing isplati, odnosno koliko gosti potroše na svaku uloženu funtu, a Portugal je „šampion u digitalizaciji“, kako je Topalović objasnio, jer je njihova turistička zajednica prebacila cjelokupni budžet marketinga isključivo na digital i time su postali „proroci i prosvjetitelji u digitalnom sektoru“.

- U situaciji kad konkurencija trči ne možemo si dozvoliti da čekamo idealnu situaciju za promjene – upozorio je Siniša Topalović.

11:02 - Kada me pitaju, u svjetlu jačanja konkurencije u našoj okolici, hoće li Hrvatska snižavati cijene turističkih usluga, ja kažem nikad! Mi se moramo nametnuti kvalitetom – kazao je Gari Cappelli, ministar turizma na konferenciji „Sustav turističkih zajednica u 21. stoljeću“ u organizaciji Jutarnjeg lista, u prepunoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade.

Tema je konferencije novi zakon o turističkim zajednicama, članarini i pristojbi, a ministar Cappelli je uvjeren da će upravo te nove izmjene osigurati „novi konkurentni identitet Hrvatske". Kako kaže, cilj zakona o turističkim zajednicama jest uspostaviti turističke zajednice po modelu destinacijske menadžment organizacije (DMO), a to bi značilo da će se financijski poticati sporazumno udruživanje lokalnih i regionalnih turističkih zajednica koje mogu zajedničkim snagama razviti turistički proizvod i promovirati destinaciju. Takav model, također, donosi i decentralizaciju pa će, po prijedlogu novog zakona, o visini pristojbe sada odlučivati regionalne i lokalne razine, a ne Vlada, kaže. Dodatno, veliko je pitanje bilo i ono članarina koje su turističkim zajednicama plaćale sve osobe i organizacije koje se bave turističkim i ugostiteljskim djelatnostima. Ta bi članarina, predlaže ministar turizma, sada bila umanjena za 20 posto, čime bi se rasteretilo gospodarstvo.

Ponovio je ministar i rezultate ovogodišnje turističke sezone. Navodeći da je Hrvatsku u protekloj sezoni posjetilo 19 milijuna turista koji su ostvarili 104 milijuna noćenja, a Hrvatske je time uprihodila čak 3 milijarde eura.

Uz ministra turizma, uvodnim govorom okupljene je pozdravio i Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

- Ovo su povijesni rezultati u Hrvatskom turizmu – otvorio je gradonačelnik Bandić osvrćući se na rezultate turističke sezone. No, tu ne možemo stati. Moramo razmišljati kako podići ljestvicu za iduću godinu. Napomenuo je da on, uz funkciju gradonačelnika, ima i onu predsjednika zagrebačke turističke zajednice. Uputio je okupljene da po povratku s konferencije svrate na Trg kralja Tomislava jer se tamo upravo postavlja „Ledena bajka“, već tradicionalno zagrebačko zimsko klizalište. No voditi grad ne može se bez suradnje s Vladom, naglašava.

- Zaplješćite suradnji grada i Hrvatske, suradnji grada i Vlade, nemojte štedjeti dlanove – poručio je Bandić okupljenima.

--------------------------------------------

Kako bi prema novoj viziji trebale izgledati turističke zajednice?

Čime bi se i na koji način trebale baviti i, ono najvažnije, je li ih previše?

Odgovori na ova pitanja trebali bi uslijediti 13. studenoga kad će se u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, od 10 sati početi okupljati neka od najzvučnijih imena domaćeg turizma - znanstvenici, konzultanti, predstavnici zakonodavstva i djelatnici turističkih zajednica - sve sudionici velike konferencije Jutarnjeg lista pod nazivom “Sustav turističkih zajednica 21. stoljeća”.

Paket zakona

Konferencija dolazi nedugo nakon što je Ministarstvo turizma u javnu raspravu poslalo paket turističkih zakona - Zakon o turističkoj pristojbi, Zakon o članarinama u turističkim zajednicama te Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma - legislative kojima se prvi put nakon dugog niza godina zadire u sustav turističkih zajednica, a Hrvatsku turističku zajednicu pretvara u nacionalnu marketinšku agenciju.

Cilj konferencije i okupljanja sugovornika pritom je potaknuti javnu raspravu o novom Zakonu o turističkim zajednicama na kojoj će vodeći ljudi iz sektora predstaviti najavljene promjene, a rasprava će se prvenstveno održati kroz dva panela.

Prvi pod nazivom “Što nacionalne turističke zajednice trebaju raditi” okupit će paneliste Božu Skoku, stručnjaka za odnose s javnošću, zatim direktora Instituta za turizam Damira Krešića, direktora konzultantske kuće Horwath HTL Sinišu Topalovića te Đurđicu Šimićić, direktoricu odjela za razvoj proizvoda u Jadranka hotelima, a panelom će moderirati novinarka Jutarnjeg lista Barbara Ban.

Pitanje pristojbe

Nakon kraće pauze za kavu, nešto malo iza podneva planirana je i druga panel rasprava pod nazivom “Sustavi TZ-ova” koja će, pored moderatora, profesora Dragana Magaša s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, okupiti paneliste - direktora TZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Vladimira Bakića, njegova kolegu iz TZ Imota Luku Kolovrata, direktora TZ-a Istarske županije Denisa Ivoševića, direktoricu splitskog TZ-a Alijanu Vukšić, Ivanu Jurić iz TZ-a Osječko-baranjske županije te Ivana Radoševića iz Turističke zajednice Ličko-senjske županije.

Uvodni govor održat će Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

Okupljeni sudionici govorit će o svojim iskustvima rukovođenja lokalnim i županijskim turističkim organizacijama, ali i o najavljenim promjenama među kojima su naglasak na razvoju turističkog proizvoda, ali i stvaranje novih motiva za dolazak gostiju.

Na konferenciji će biti predstavljeni svi noviteti koje paket turističkih zakona donosi, a među kojima su obveze smanjenja rashoda TZ-ova, prvenstveno onih koja se odnose na plaće djelatnika, decentralizacija sustava, ali i izmjene u načinu raspodjele novca koji se godišnje prikupi od turističke pristojbe.

Izvor: Jutarnji.hr

VIJESTI IZ UPUHH-a
Redovito u Vaš sandučić
 

Vaša Email adresa neće biti vidljiva niti korištena za reklamiranja treće strane