Loading...

Ograničenja za kruzere u sve više gradova

Ograničenja za kruzere u sve više gradova TZG Dubrovnik

Kružni turizam je oblik zabave, ali također može uzrokovati velike probleme onim gradovima koje ti veliki “hoteli“ posjećuju. Tako su građani najposjećenijih turističkih odredišta sve nezadovoljniji masom turista u njihovim gradovima.
Jedan od prvih koji je riješio taj problem je hrvatski lučki grad Dubrovnik.

U Veneciji, Valleti i drugdje, tek se raspravlja o sličnim mjerama ograničavanja kružnog turizma. Bergen u Norveškoj također planira smanjiti broj brodova.
Bergen je grad s više od 200.000 stanovnika. To je povijesni stari grad sa zaštitom UNESCO-a. Međutim, kruzeri su brojni u tom gradu uzrokujući različite probleme - prekomjernog turizma, prometnih gužvi, onečišćenja zraka….

Kružni brodovi uzrokuju ozbiljno onečišćenje zraka u lučkim gradovima u kojima se nalaze. Znanstvenik Axel Friedrich, koji je otkrio "dieselgate", upozorava na onečišćenje zraka: "U lukama, u zraku, za vrijeme boravka kruzera pojavljuju se vrlo male čestice koje prodiru u pluća i mogu uzrokovati srčane bolesti, srčane napade".

Francuske službe za zaštitu  okoliša i njemačka nevladina organizacija Nabu izvršila su mjerenja u gradu Marseille: u luci, u vrijeme boravka kružnih brodova, gustoća štetnih sitnih čestica je 70 puta veća nego u gradu.

Pored toga, cijene roba u središtu toga grada , osobito na turističkom tržištu ribe, porasle su na nekontrolirane razine.

Zato su gradske vlasti, prošlog tjedna donijele nove odluke o smanjenju broja kruzera. Prije samo godinu dana, gradsko vijeće, luka i turistička tijela složili su se da Bergen može dnevno posjetiti najviše 4 kruzera s ukupno ne više od 9000 ljudi. Od 2019, ograničenje ulaska je na tri broda s najviše 8000 putnika.
Temelj za takvu odluku političkih vlasti u Bergenu je studija koju je izradio Menon Economics. Prema tom izvješću, prosječni izdaci putnika s kruzera u Bergenu su oko 700 kruna (oko US $ 82).

To su još uvijek znatne svote novca, s obzirom na količinu putnika. No,samo relativno mali broj tvrtki ima koristi od toga. No, većina se, međutim, brine o kvaliteti života i vjeruje da Bergen nije mjesto masovnog turizma i da se treba usredotočiti na kvalitetu, a ne na količinu.

Na Sredozemlju je broj luka koje primaju kruzere udvostručen u  zadnjih  deset godina. Pa ipak, ta regija je tek treće svjetsko tržište za krstarenje: najrazvijenije destinacije su Karibi i Azija Pacifik.

Očekuje se kako će ukupan broj putnika na kruzerima u 2018. godini iznositi oko 27,2 milijuna, što je povećanje od 24,7 milijuna u odnosu na zadnje  dvije godine, prenosi Cruia Line International Association (CLIA). Taj eksponencijalni rast se ne usporava. Čak 106 novih brodova  će zaploviti u narednih deset godina, prema vijestima Cruise Industry News.

 

Izvor: Turizmoteka

Foto: TZG Dubrovnik

VIJESTI IZ UPUHH-a
Redovito u Vaš sandučić
 

Vaša Email adresa neće biti vidljiva niti korištena za reklamiranja treće strane