Loading...

Irska signalizira više stope PDV-a u turizmu u slučaju uspješnog prevladavanja Brexita

DUBLIN, 11.10.2017.

Irska vlada pokazala je da je spremna ukinuti porezne poticaje u sektoru turizma a o odluku o nižoj stopi PDV-a u tom sektoru donijet će kada dobije jasniju sliku o posljedicama Brexita, kazao je u srijedu ministar financija Paschal Donohoe.

Irska je 2011. godine snizila stopu poreza na potrošnju za usluge u hotelima, restoranima i ostalim turističkim kapacitetima s 13,5 na devet posto i time poduprla sektor temeljito uzdrman financijskom krizom.

Danas irski turizam bilježi dobre rezultate zahvaljujući rekordnom rastu turističkih dolazaka i višim cijenama, ponajprije u Dublinu.

Od početka godine broj turista uvećan je za 2,5 posto, ali se dolazak gostiju iz susjedne Britanije smanjio za sedam posto, u kontekstu slabljenja funte zbog britanske odluke o izlasku iz EU-a. Time je nagoviješten kraj višegodišnjeg razdoblja dvoznamenkastih stopa rasta turističkih dolazaka.

U takvoj je situaciji ministar financija odlučio zadržati nižu stopu PDV-a u turizmu u prijedlogu državnog proračuna za 2018. godinu, ali je skrenuo pažnju na snažno povećanje administrativnih pristojbi u segmentu komercijalnih nekretnina, naznačivši kakve poteze smjera u budućnosti. Taj se segment, poput turizma, također značajnije oporavio proteklih godina zahvaljujući nižoj stopi poreza.

"Zbog odluke koju sam donio vezano za administrativne pristojbe smatram da sam pokazao da sam spreman ukinuti porezne stope koje ocijenim neodrživima u duljem razdoblju", kazao je Donohoe u razgovoru za državnu televiziju RTE, aludirajući na stopu PDV-a.

"Radije bih iduću odluku o PDV-u donio nakon što dobijem jasnu sliku o tome što će se dogoditi s britanskim turističkim sektorom", poručio je ministar financija, opisujući odluku o zadržavanju poreznih stopa na važećoj razini kao pomno odvagnutu osobnu procjenu. 

Izvor: MINT (Hina/Reuters)

VIJESTI IZ UPUHH-a
Redovito u Vaš sandučić
 

Vaša Email adresa neće biti vidljiva niti korištena za reklamiranja treće strane

oglas (2)