Loading...

TURIZAM I CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA DO 2030

Tijekom zasjedanja 70. Glavne skupštine UN-a 154 čelnika država i vlada usvojilo je odvažan i ambiciozan Dnevni red do 2030. za održivi razvoj, zajedno s 17 ciljeva održivog razvitka (SDG-a) koji imaju za cilj, između ostalog, - stati na kraj siromaštvu, zaštititi planet i osigurati prosperitet za sve.

Na temelju ove univerzalne, integrirane i transformativne vizije, UNWTO usmjerava svoje napore i neumorni rad na doprinos kroz tehničku pomoć i izgradnju kapaciteta za postizanje navedenih globalnih ciljeva. UNWTO surađuje s vladama, javnim i privatnim partnerima, razvojnim bankama, međunarodnim i regionalnim financijskim institucijama, agencijama UN-a i međunarodnim organizacijama kako bi pomogao u postizanju SDG-a, stavljajući naglasak na ciljeve 8,12 i 14, u kojima se obilježava turizam.

Promicati održivi, inkluzivni i održivi gospodarski rast, puno i produktivno zapošljavanje i pristojan rad za sve. Turizam je jedna od pokretačkih sila globalnog gospodarskog rasta, a trenutno upošljava 1 od 11 radnih mjesta širom svijeta. Dajući pristup decentnim radnim mogućnostima u turističkom sektoru, društvo - osobito mladi i žene - može imati koristi od poboljšanih vještina i profesionalnog razvoja. Doprinos sektora u stvaranju novih radnih mjesta prepoznat je u cilju 8.9 "Do 2030. godine osmisliti i implementirati politike za promicanje održivog turizma koji stvara radna mjesta i promiče lokalnu kulturu i proizvode".

Osiguravanje održivih obrazaca potrošnje i proizvodnje Turistički sektor koji usvaja održivu potrošnju i proizvodnju (SCP) može imati značajnu ulogu u ubrzavanju globalnog pomaka prema održivosti. Kako bi se to ostvarilo, kao što je navedeno u Cilju 12.b cilja 12, neophodno je "Razviti i implementirati alate za praćenje utjecaja održivog razvoja za održivi turizam koji stvara radna mjesta, potiče lokalnu kulturu i proizvode". Program održivog turizma (STP) 10-godišnjeg okvira programa održivog uzorka potrošnje i proizvodnje (10YFP) ima za cilj razviti takve prakse SCP-a, uključujući resursne učinkovite inicijative koje rezultiraju poboljšanim ekonomskim, socijalnim i ekološkim ishodima.

Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održivi razvoj. Obalni i pomorski turizam, najveći turistički segmenti, posebno za male otočne zemlje koje se razvijaju (SIDS), oslanjaju se na zdrave morske ekosustave. Razvoj turizma mora biti dio integriranog upravljanja obalnim područjem kako bi se očuvali i sačuvali krhki ekosustavi i kako bi služio kao sredstvo za promicanje plave ekonomije u skladu s ciljem 14.7: "do 2030. povećati ekonomske prednosti SIDS-a i LCD-a kroz održivo korištenje morskih resursa, uključujući održivo upravljanje ribarstvom, akvakulturom i turizmom".

Na linku u nastavku pronađite brošuru "Turizam i ciljevi održivog razvoja - Putovanje do 2030"

 

Izvor: UNWTO

 

VIJESTI IZ UPUHH-a
Redovito u Vaš sandučić
 

Vaša Email adresa neće biti vidljiva niti korištena za reklamiranja treće strane

oglas (2)