Loading...

UNWTO - Zašto turizam?

Turizam - ekonomski i socijalni fenomen

 

Tijekom desetljeća turizam je doživio kontinuirani rast i produbljivanje diverzifikacije kako bi postao jedan od najbrže rastućih gospodarskih sektora u svijetu. Suvremeni turizam usko je povezan s razvojem i obuhvaća sve veći broj novih destinacija. Te su dinamike pretvorile turizam u ključni pokretač socioekonomskog napretka.

 

Danas, poslovni volumen turizma jednak je ili čak nadmašuje izvoz nafte, prehrambenih proizvoda ili automobila. Turizam je postao jedan od glavnih sudionika u međunarodnoj trgovini i istodobno predstavlja jedan od glavnih izvora prihoda za mnoge zemlje u razvoju. Ovaj rast ide ruku pod ruku s povećanjem raznolikosti i konkurencije među odredištima.

 

Ovo globalno širenje turizma u industrijaliziranim i razvijenim državama proizvelo je pogodnosti za gospodarstvo i zapošljavanje u mnogim srodnim sektorima - od gradnje do poljoprivrede ili telekomunikacija.

 

Doprinos turizma za gospodarsko blagostanje ovisi o kvaliteti i prihodima turističke ponude. UNWTO pomaže destinacijama u svom održivom pozicioniranju na sve složenijim nacionalnim i međunarodnim tržištima. Kao agencija UN-a posvećena turizmu, UNWTO ističe da posebno zemlje u razvoju imaju koristi od održivog turizma i djeluju kako bi to postigle i u stvarnosti.

Izvor: UNWTO

VIJESTI IZ UPUHH-a
Redovito u Vaš sandučić
 

Vaša Email adresa neće biti vidljiva niti korištena za reklamiranja treće strane

oglas (2)