Loading...

ENGLEZI, FRANCUZI I NIJEMCI SU NAJVEĆI LJUBITELJI HRANE MEĐU PUTNICIMA. ZAŠTO IM NE PRODAJMO NAŠU AUTENTIČNU HRANU?

Gastronomski turizam vrlo je popularan i nijedno putovanje nije potpuno bez kušanja lokalnih specijaliteta i posjeta novim restoranima, barem ne bi trebalo biti jer upravo motiv putovanja je otkrivanje novih načina I kultura življenja.

Zato je izrazito važno, a pogotovo u turizmu koristiti lokalne resurse te predstviti I promovirati autentničnu priču, kroz kulturu, povijest I svakako kroz gastronomiju. Nažalost, upravo na tom polju mi najviše padamo, a zanimljivo, turisti upravo to žele upoznati , doživjeti i degustriati. Kada gledamo prošlogodišnje turističke rezultate u Hrvatskoj je zabilježeno 78 milijuna noćenja, dok su strani turisi ostvarili 92,5% noćenja, od čega oko 72% otpada na noćenja gostiju iz deset zemalja: Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Italije, Češke, Ujedinjene Kraljevine, Nizozemske, Slovačke i Mađarske.

Dakle, znamo koja su naša emitivna tržišta, trebali bi znati i koje su njihove želje I potrebe ili profil svakog tržišta, kako bi im što bolje mogli prodati destinaciju ili ispričati priču o našem turizmu. Upravo na tom tragu, Booking.com, globalni lider u povezivanju putnika s najvećim izborom nevjerojatnih smještajnih objekata, otkriva nacionalnosti najvećih ljubitelja hrane među putnicima.

                                                       Izvor: Booking.com

Analizom podataka iz recenzija putnika, što uključuje više od 118 milijuna recenzija stvarnih putnika na stranici, Booking.com otkriva da su Englezi, Francuzi i Nijemci najveći ljubitelji hrane jer u svojim recenzijama spominju hranu više nego putnici drugih nacionalnosti. No nemaju samo Europljani želju za otkrivanjem svjetskih specijaliteta na putovanju, slijede ih Amerikanci i Australci. Iako je Hrvatska prepoznata kao destinacija fine hrane, Hrvati se nisu našli među top 30 nacionalnosti koje su najveći ljubitelji hrane među putnicima.

Zanimljivo je kako za više od trećinu (36%) svjetskih putnika hrana je ono što im ostaje u najboljem sjećanju još od prvog putovanja, a više od pola (54%) tvrdi da im je najbolji dio putovanja u novo odredište upravo kušanje lokalne hrane.

Recenzije mogu biti neprocjenjiv izvor insajderskih savjeta za najbolja mjesta za ljubitelje hrane. Jedna od četiri osobe (26%) priznaje da već prvi dan u novom odredištu gledaju online recenzije lokalnih restorana, a više od pola (54%) tih putnika gleda recenzije već unutar sat vremena od dolaska u odredišteOd gurmanskih jela u tri slijeda do specijaliteta ulične hrane, hrana je ključan dio svakog putovanja i omogućuje vam da istinski doživite i iskusite drugu kulturu. A najbolje ćete lokalne gurmanske bisere otkriti slušajući savjete drugih putnika koji su već posjetili ta mjesta i kušali te specijalitete.” Ističe Pepijn Rijvers, direktor marketinga u Booking.com-u.

Naša najveća prednost je upravo naša nevjerojatna raznolikost i autentičnost te naš glavni proizvod upravo mora biti to što jesmo – Slavonci, Istrijani, Dalmatinci… Hrvati. Nažalost mi se stalno trudimo biti neke loše kopije, a kopija nema nikakvu vrijednost , dok je original uvijek jedinstven i stvara motiv dolaska. Mi moramo prodavati našu autohtonu gastronomsku priču, koristiti lokalne poljoprivrednike i lokalne resurse te sve to lijepo upakirati i ispričati priču, našu autentičnu priču.

NAŽALOST MI PADAMO NA OBIČNIM DAGNJAMA, SRDELAMA, JAJIMA, SALATI, KRUMPIRU, LUKU… UMJESTO DA KORISTIMO SVE NAMIRNICE IZ LOKALNIH RESURSA I DA IMAMO NA TISUĆE LOKALNIH OPG-A KOJI SU UMREŽENI KROZ KLASTERE I BUDU POTPORA TURIZMU, MI POTIČEMO I KUPUJEMO NAMIRNICE IZ UVOZA. SULUDO I TOTALNO KONTRA PRODUKTIVNO.

 

 

 

 

 

 

Englezi, Francuzi i Nijemci najveći su ljubitelji hrane među putnicima, otkrivaju nam recenzije Booking.com-a. Ako to znamo, onda znamo da ih moramo ponuditi našu gastronomiju kao glavne motive dolaska ili barem kao prevagu kod odluke gdje ljetovati.

Figurativno, mi turistima iz Francuske prodajemo francusko vino, umjesto da im prodajemo naše. Pitam se: Zašto bi Francuzi konzumirali vino koje im je dostupno kod kuće? Oni žele nove okuse i doživljaje, žele probati naše vino.

Pametnom , sve jasno.

VIJESTI IZ UPUHH-a
Redovito u Vaš sandučić
 

Vaša Email adresa neće biti vidljiva niti korištena za reklamiranja treće strane

oglas (2)