Loading...

UNIFICIRANI GLAS SEKTORA - UPUHH I 5 UDRUŽENJA TURISTIČKOG SEKTORA POKRENULI PROJEKT

TURISTIČKI SEKTOR I ULOGA SOCIJALNOG DIJALOGA TURISTIČKI SEKTOR I ULOGA SOCIJALNOG DIJALOGA

Što se to kuha u turističkom sektoru? Nedostatak radne snage, industrijski odnosi, destinacijski menadžment, socijalni dijalog. Sve su to teme na koje turistički sektor iz sezone u sezonu iz ciklusa u ciklus, traži odgovore i žedan je novih rješenja. Ima li išta novo na turističkoj sceni RH čemu do sada još nismo imali prilike posvjedočiti? Ima.  STUH, UPUHH, UHPA, KUH, HFHS i OMH udružili su se pod okriljem zajedničkog projekta "Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga". 

Opće je poznato da snaga dolazi iz zajedništva, a šest udruženja u turističkom sektoru prepoznalo je snagu sinergije i nužnost udruživanja. Istresli su na stol sve vruće teme koje pikaju turistički sektor, da ne kažemo da ga potkopavaju te su ponudili svoju ekspertizu prilikom analize i rješavanja najvećih izazova struke.  Probleme sektora pametna su udruženja pretvorila u izazove te su na već 2. radnom sastanku projekta "Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga" govorili o socijalnim mrežama i potrebnim komunikacijskim vještinama. Uskoro se spremaju na provedbu 6 zahtjevnih radionica iz kojih će proizaći ne tako irelevantne analize za sektor. Ono što ovaj projekt čini posebnim je jedinstven spoj znanosti i prakse na djelu. Na 2. radnom sastanku partneri su odobrili predavače i radionice koje će biti kreirane do kraja siječnja 2019., a iz njih će biti kreirani kriteriji za uvjerenje "Specijalist za socijalni dijalog". Dogovoren je i termin okruglog stola krajem siječnja, koji je posljednja aktivnost prve faze projekta namijenjena povećanju vidljivosti projekta o otvaranju pitanja od zajedničkog interesa s predstavnicima ministarstava, turističkih zajednica, udruga poslodavaca i zavoda za zapošljavanje. 

Ozbiljnosti ovom projektu ne nedostaje jer projekt za specifičan cilj ima unaprijediti kvalitetu socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje stručnih kapaciteta socijalnih partnera. Udruženja su pokazala da su školski primjer štrebera iz sektora. Stručnjaci raspisuju korake za poslodavce, a spomenuta udruženja su već krenula i daleko su ispred svih koji još nisu niti krenuli na put promjena. 

1. Brendirali su svoja udruženja

I dok medijski natpisi bruje kako privući, a potom i zadržati radnu snagu, spomenuta udruženja su se već transformirala u poželjne poslodavce. Brendirali su se, uložili su u jačanje ljudskih stručnih kapaciteta, ojačavši time ljudske potencijale, a svojim zaposlenicima ponudili razlog da ostanu u Hrvatskoj. Možda zvuči banalno, ali tako se to radi. I sada planiraju sa pozitivnom vibrom zaraziti cijeli sektor.

2. Upravljaju promjenama

Umjesto da čekaju da im se digitalizacija dogodi STUH, UPUHH, UHPA, KUH, HFHS i OMH transformirali su svoje organizacije iz nutra, unaprijedili svoja znanja te sada primjenjuju identičnu filozofiju i prema van. Uspješno upravljanje promjenama podrazumijeva skup znanja o tome kako ih prepoznati, predvidjeti te okrenuti u svoju korist. Opće je uvriježeno mišljenje da udruge služe samo svojim članovima i da ne sudjeluju u javnim tokovima. Moderne i pametne udruge jačanjem socijalnog dijaloga žele dokazati upravo suprotno, da ne samo da upravljaju promjenama nego ih i diktiraju. UPUHH je prva udruga u RH koja je otvorila Instagram profil. UHPA ima aktivan facebook profil.

3. Autentične organizacije

STUH, UPUHH, UHPA, KUH, HFHS i OMH autentične su organizacije sa dugom tradicijom djelovanja unutar turističkog sektora. Kreiraju kvalitetan i relevantan sadržaj koji privlači poslovne partnere iz zemlje i svijeta. Organizacije imaju nekoliko projekata na kojima surađuju sa inozemnim udruženjima i partnerima te njihov sektor u segmentu projekata jača. Osim što su dobri u onome što rade, ne drže znanje samo za sebe već ga velikodušno dijele sa drugima i to nerijetko besplatno za svoje članice. 

4. Angažirani zaposlenici

Navedena udruženja imaju ono nešto što se traži, imaju angažirane zaposlenike. Zaposlenici STUH, UPUHH, UHPA, KUH, HFHS i OMH pojedinci su koji znaju prepoznati priliku i ni po čemu se ne razlikuju od zaposlenika privatnog sektora. Proaktivnim involviranjem u svaki zadatak koji im se nađe na radnom stolu stvaraju konkurentsku prednost ne samo svojih organizacija već i cjelokupnog turističkog sektora.

5. Imaju smisla za business 

Ono što udruženja također rade izvrsno je to što iz ograničenih resursa iznalaze kreativna rješenja u obliku "know how" znanja koja je kasnije moguće kopirati i primjeniti u različitim poslovnim okruženjima. Od udruga se ne očekuje da proizvode aplikacije, kreiraju certifikate, prate svjetske trendove, ali one to ipak čine jer kažu vole svoj posao i trude se pomoći svima koji ih zovu i traže pomoć prilikom rješavanja izazova struke.

 Do iduće prilike, veselimo se što će nam sve skuhati udruženja turističkog sektora. 

© 2016 Sva prava UPUHH