Loading...

Ministar Cappelli na dodjeli nagrada „Zlatno sidro Jutarnjeg lista 2017.“ najboljoj marini na Jadranu i na proglašenju pobjednika 31. euro-afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu

Ministar turizma Gari Cappelli prisustvovao je proglašenju pobjednika te dodijelio nagradu „Zlatno sidro Jutarnjeg lista 2017.“ najboljoj marini na Jadranu. Ova nagrada finale je ljetne akcije „Nautička patrola Jutarnjeg lista“ koja je trajala od 23. lipnja do 18. kolovoza ove godine. Akcijom su obuhvaćene 32 marine od Umaga do Dubrovnika s ukupno 11.500 vezova. Cilj akcije bio je utvrđivanje i uspoređivanje kvalitete usluga hrvatskih marina u cilju unapređenja kvalitete hrvatskog nautičkog turizma, a sve u organizaciji Hanza Medije te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Hrvatske turističke zajednice.

MARINA PUNAT na otoku Krku najbolja je hrvatska marina prema ocjenama gostiju te je osvojila prvo mjesto, ACI MARINA SLANO osvojila je drugo, dok je OLIVE ISLAND MARINA na otoku Ugljanu osvojila treće mjesto. Posebno priznanje „Moja najdraža marina“ prema ocjeni nautičara pripala je ACI MARINI CRES. Posebno priznanje za izniman doprinos razvoju hrvatskog nautičkog turizma te svesrdnu pomoć i podršku organizaciji Nautičke patrole Jutarnjeg lista 2017. dodijeljeno je Adriatic Croatia International Club d.d. – ACI.

„Nautički turizam proizvod je iznimne globalne atraktivnosti koji u svijetu bilježi visoke stope rasta. Danas je Hrvatska posebice na Mediteranu jedna od vodećih nautičkih destinacija te mi u Ministarstvu turizma imamo velika očekivanja upravo od nautičkog turizma koji je ujedno i jedan od deset ključnih proizvoda na kojima se bazira turizam Hrvatske prema Strategiji razvoja turizma do 2020. godine. Naime, nautičari ostvaruju najveću dnevnu potrošnju u destinaciji, dakle riječ je o turistima visoke platežne moći koji traže visoku razinu usluge i ponude, a naš je zadatak da iz godine u godinu dižemo standarde i u kvaliteti sadržaja i usluge te time postajemo sve konkurentnija turistička destinacija“, naglasio je ministar Cappelli, dodavši kako se novom sistematizacijom unutar Ministarstva turizma planira oformiti poseban odjel koji će se baviti upravo nautičkim turizmom.

„Kroz ovaj projekt, kojim je anketirano više od 1000 nautičara na 32 lokacije, dobiveni su referentni podaci o prednostima i manama svake pojedine marine čime je izrađena odlična podloga za analizu koja će zasigurno poslužiti kao dobra polazišna točka u kreiranju naredne nautičke godine“, rekao je ministar Cappelli.

Naime, ocjenjivanje je obavljeno na osnovu anketnih upitnika što su ih ispunjavali gosti-nautičari u svakoj marini odgovarajući na 7 pitanja o urednosti, organizaciji i čistoći marine, o ljubaznosti osoblja, ugostiteljskim, zabavnim i sportskim sadržajima, ocjenama od 1 do 5 za svaku kategoriju. To je činilo 70 posto ukupne ocjene marine, dok je 30 posto bila ocjena patrole u funkciji žirija, također od 1 do 5, ali za ukupni dojam o marini.

„Kada govorimo o nautičkom turizmu, Hrvatska, s obzirom na nevjerojatne prirodne resurse kojima u tom segmentu raspolaže, ima neizmjerno veliki potencijal i konkurentsku prednost. Nautički turizam jedan je od naših ključnih proizvoda te će HTZ i u narednoj godini intenzivno raditi na njegovoj promociji i kreiranju još jačeg i prepoznatljivog nautičkog brenda. U tom smislu u planu je i jačanje suradnje s ACI-jem kao našim nacionalnim i najvećim upraviteljem marina, ali i sa svim ostalim dionicima nautičkog turizma. Neophodan je cjelovit i zajednički pristup svih relevantnih čimbenika, kako bi se nautička infrastruktura i dalje razvijala i unapređivala s ciljem podizanja kvalitete i kreiranjem dodatnih sadržaja za nautičare. Upravo iz tog razloga, HTZ-u je bilo zadovoljstvo biti dijelom projekta nautičke patrole, jer tim putem podižemo svijest o važnosti nautičkog turizma i podizanju njegove kvalitete, ali i o potrebi održivog pristupa razvoju tog segmenta turizma“, kazao je direktor Glavnog ureda HTZ-a, Kristjan Staničić.

Istog dana, u Malom Lošinju, ministar Cappelli sudjelovao je na procesu vaganja i svečanosti zatvaranja i proglašenja pobjednika 31. euro-afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu u organizaciji sportsko ribolovnog društva „Udica“, Grada i TZ Malog Lošinja i Jadranka Grupe. U akvatoriju otoka Lošinja sudjelovalo je više od 120 podvodnih ribolovaca i posjetitelja iz 19 različitih zemalja Europe i Afrike. Prvo mjesto osvojio je Hrvat Daniel Gospić, dok su ekipni pobjednici Španjolci.

Prema podacima iz sustava eVisitor koji sadrži podatke iz sustava eCrew u prvih 8 mjeseci u ovoj godini zabilježeno je 345.460 dolazaka što predstavlja rast od 15% u odnosu na isto razdoblje lani te 2,338.032 noćenja što je porast od 16% više nautičara u segmentu chartera. Najviše noćenja zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (cca 1 mil., što predstavlja +18%). Sve obalne županije bilježe dvoznamenkasti porast nautičkog turizma, a posebno snažan rast bilježi Dubrovačko-neretvanska županija (+58%). Najveći broj stranih turista zabilježen je iz Njemačke, Austrije, Velike Britanije dok je izuzetan pomak vidljiv kod gostiju iz Amerike čiji rast bilježi gotovo 54% te iz Australije koji bilježe porast od 33%.

© 2016 Sva prava UPUHH