Srijeda, 08 Veljača 2023 13:20

Les Roches & UPUHH edukacije

Predstavljamo Vam novi program online edukacija “Global Hospitality Education, Master Class” koju Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) kao najveća udruga hotelijera u Hrvatskoj organizira u suradnji s Les Roches sveučilištem iz Švicarske.

U ovom programu nudimo Vam četiri edukacije (modula) iz sljedećih područja: digitalization, sustainability, luxury i change management, koje će između 08. i 17. veljače 2023. godine održati profesori s Les Roches sveučilišta.

Za članice UPUHH-a dana 02. veljače 2023. održan je zajednički webinar UPUHH-a i HOTREC-a (Europskog udruženje hotelijera) na temu nove regulative na razini EU-a, vezano uz online distribucijske kanale, s naglaskom na odnos hotelijera i OTA (online travel agencies).

U okviru EU projekta pod nazivom „Tourism 4.0.“ financiranim iz programa COSME otvoren je natječaj za mikro, male i srednje poduzetnike (MSP) kojim se omogućuje dobivanje bespovartnih 7.000 € za projekte digitalizacije.

Glavni cilj ovog projekta je podrška mikro, malim i srednjim turističkim tvrtkama/obrtima u prilagodbi održivijim poslovnim modelima.

Produžen je rok za prijavu na natječaj, te je isti otvoren do 1. veljače 2023. u 17:00 sati

Profesionalci u turizmu na samom kraju još jedne godine turističkog oporavka dobili su dva nova stručna priručnika koja sažeto i jasno predstavljaju dvije teme u kojima postoji veliki potencijal razvoja turističke ponude – wellbeing i gastro turizam. EUSAIR Wellbeing Tourism Handbook i EUSAIR Gastro Tourism Handbook izdanja su Ministarstva turizma i sporta u sklopu EUSAIR Facility Point projekta Strategije EU za jadransku i jonsku regiju. Priručnike su pripremile stručnjakinje Instituta za turizam Dr.sc. Renata Tomljenović i Dr.sc. Snježana Boranić Živoder.

Izabran novi predsjednik, zamjenici i članovi Izvršnog odbora UPUHH-a

Na sjednici Skupštine UPUHH-a održanoj 06.12.2022. u Zagrebu u Hilton Garden Inn hotelu izabran je novi sastav Izvršnog odbora UPUHH-a kojemu mandat traje sljedeće četiri godine.

Novi saziv Izvršnog odbora UPUHH-a čine:

 1. Veljko Ostojić – predsjednik
 2. Ivan Sabljić, Valamar Riviera d.d. – potpredsjednik
 3. Ivan Runko, Plava Laguna d.d. – potpredsjednik
 4. Ana Gazić, Borik d.o.o. (Falkensteiner Hotels & Residences) – potpredsjednica
 5. Gordana Lujanac, Arena Hospitality Group d.d.
 6. Mladen Knežević, Aminess d.d.
 7. Silvija Baričević, Jadranka d.d.
 8. Marija Žarković Turak, Jadran d.d.
 9. Darko Bastić, Olympia Vodice d.d.
 10. Diana Garifullina, Plavi Safir d.o.o.
 11. Branka Medić, Sunce Hoteli d.d.
 12. Vlado Lučić, Jadranski luksuzni hoteli d.d.
 13. Dennis Zovko, Royal Hotels & Resort d.o.o.
 14. Tina Turk Lupieri, HUP-Zagreb d.d. (Maistra Hospitality Group)
 15. Ivana Kolar, Terme Tuhelj d.o.o.
 16. Nuša Korotaj, Toplice Sveti Martin d.o.o.
 17. Sandra Đurđević, Hotel Osijek d.o.o.
 18. dr.sc. Sandra Janković, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilište u Rijeci

Čelnici najvećih turističkih kompanija su oprezno optimistični u očekivanjima za sljedeću sezonu, no upozoravaju na veliki pritisak troškova koji dovodi u pitanje  investicije, što na srednji rok ugrožava konkurentnost Hrvatske kao destinacije. 

Unatoč trenutno pozitivnom interesu za Hrvatsku za sljedeću turističku sezonu na našim najvećim emitivnim tržištima, glavno obilježje sljedeće sezone u ovom trenutku je neizvjesnost, generirana negativnim gospodarskim kretanjima u EU, očekivanim dodatnim rastom troškova koji iscrpljuju turističke kompanije i istiskuju investicije, ali i očekivanim agresivnim povratkom mediteranske konkurencije, zaključak je vodećih ljudi hrvatskog turizma okupljenih na 24. Kongresu hotelijera u organizaciji Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) koja ove godine obilježava 30 godina rada.

U okviru EU projekta pod nazivom „Tourism 4.0.“ financiranim iz programa COSME otvoren je natječaj za mikro, male i srednje poduzetnike (MSP) kojim se omogućuje dobivanje bespovartnih 7.000 € za projekte digitalizacije.

Glavni cilj ovog projekta je podrška mikro, malim i srednjim turističkim tvrtkama/obrtima u prilagodbi održivijim poslovnim modelima.

Natječaj je otvoren do 18. siječnja 2023.

Investicije u održivost su ključne za konkurentnost turizma – Austrija od sljedeće godine kompletan sustav poticaja u turizmu veže uz održivost

 Beč, 4. studenog 2022. - Investiranje u održivi turizam postaje sve važnije jer takve investicije kratkoročno osiguravaju konkurentsku prednost na sve konkurentnijem europskom turističkom tržištu, no vrlo brzo će održivi turizam jednostavno postati standard koji će biti preduvjet za ostvarivanje bilo kakvog turističkog rezultata, zaključak je panel razgovora koji je u Beču organizirala Hrvatska udruga turizma (HUT) u suradnji sa Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ).

Stranica 1 od 77