VALAMAR ODABRAO ZELENU ENERGETSKU UŠTEDU!

Da je porečka hotelska kuća Valamar Riviera privržena očuvanju okoliša i uštedi električne energije, pokazali su i posljednjim ciklusom investicija.Nakon instalacija probnih dizalica topline u hotelskim jedinicama Rubin, Crystal i Diamant u Poreču, Valamar se odlučio za ovakav oblik upotrebe obnovljivih izvora energije za grijanje potrošne tople vode i u hotelskom kompleksu od deset hotela i nekoliko vila u Rapcu.

Nakon instalacija probnih dizalica topline u hotelskim jedinicama Rubin, Crystal i Diamant u Poreču, Valamar se odlučio za ovakav oblik upotrebe obnovljivih izvora energije za grijanje potrošne tople vode i u hotelskom kompleksu od deset hotela i nekoliko vila u Rapcu

Kada je riječ o sustavima grijanja prostora ili sanitarne vode (topla voda za tuširanje), dizalice topline jedan su od najefikasnijih oblika korištenja obnovljivih izvora, pa i ne čudi gotovo eksponencijalni porast upotrebe ovakvih sustava u hotelima u svim razvijenim zemljama svijeta.

Ovi sustavi crpe toplinsku energiju sadržanu u zraku ili vodi, te je putem izmjenjivača topline predaju vodi, koja dalje toplinu predaje pojedinim potrošačima u objektu (radijatori, podno grijanje, spremnici potrošne tople vode, itd.). Dizalice topline koriste električnu energiju, a njihov koeficijent učinkovitosti danas u pravilu prelazi „3,5“, što znači da za 1kW utrošene električne energije toplinske dizalice proizvode 3,5 kW toplinske energije. Takva učinkovitost omogućuje i brzi povrat investicije, pa se korisnicima samo ulaganje u toplinske dizalice može isplatiti već nakon druge godine.

Za grijanje sanitarne potrošne vode u hotelskim objektima u Rapcu, Valamar se odlučio za vrlo učinkovite, visoko temperaturne toplinske pumpe zrak-voda tvrtke Enerblue iz serije Black HT. Ovakve pumpe postižu visoke izlazne temperature vode od 80°C, a potrebnu toplinsku energiju mogu crpiti i iz zraka pri vrlo hladnim temperaturama, do -20°C.

Black HT korisnicima omogućuje nadzor preko interneta, pri čemu se jednim kontrolnim sustavom može upravljati s do osam jedinica, a korisnicima je omogućeno i automatsko upravljanje potrošnom toplom vodom.  Standardne verzije HT Black toplinskih pumpi dolaze u ukupno 14 veličina, ovisno o veličini objekta u kojeg se postavljaju, stoga ovakve toplinske pumpe nisu namijenjene samo velikim hotelskim objektima, već su pogodne i za instalaciju u manjim turističkim objektima, odnosno i u obiteljskim kućama.