Uspješno održan XX. kongres hotelijera

Poštovane kolegice i kolege,

iza Udruge poslodavaca/poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske još je jedan uspješno organiziran kongres hotelijera pod pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, i to XX. po redu. Proslavili smo i 25. godina djelovanja nacionalne udruge hotelijera uručivši Zahvalnice i nagrade za doprinos hotelijerskom sektoru. Dugogodišnjim partnerima Udruge, Ministarstvu turizma, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Fakultetu za mendažment u turizmu i ugostiteljstvu, Gradu Opatiji, Turističkoj zajednici Grada Zagreba i Gradu Zagrebu, kao i partnerskim udruženjima unutar sektora  KUH-u, UHPA-i, HFHS-u, OMH-u i STUH-u te novinarima i predsjednicima UPUHH-a od osnutka do danas, UPUHH je uručio nagrade od masivnog stakla koje je dizajnirao Jeronim Tišljar, a izrađene su posebnom tehnikom brušenja stakla u studiju Bokart.

U dva radna dana na kongresu otvorili smo teme Globalne investicije i njihov utjecaj na destinacije, Budućnost turizma: Rast kroz održivost, Formatiranje hrvatske strategije turizma -Jesmo li spremni? / Ne-otkriveni – razvijeni oblici turizma u Hrvatskoj, Aktualno stanje u hotelijerstvu Hrvatske, Politički sat i Pravila igre zvane turizam.

Gosti panelisti iz Kine, Španjolske, Francuske, Malte i sa Šri Lanke približili su uzvanicima kongresa svjetska kretanja u turizmu i dali naslutiti što očekuje hrvatski turizam u budućnosti, dok su panelisti iz Hrvatske kao i predstavnici Vlade RH, koji se redovito odazivaju kongresu hotelijra, pokazali koliko se trude razumjeti govor sektora i omogućiti turizmu neometan razvoj.

Gospodin Korotaj, predsjednik UPUHH-a, ukazao je kako nam se bliži 2020. i da smo Strategijom razvoja turizma RH zacrtali biti među 20 turistički najkonkurentnijih zemalja u svijetu, ali da to samo znači da su veliki koraci pred nama. Potrebno je povećati kvalitetu smještaja, povećati udio hotelskog smještaja u odnosu na ukupni, a time i povećati konkurentnost u odnosu na druge zemlje. Kako bismo navedeno postigli potrebno je zadovoljiti nekoliko preduvjeta – fiskalno rasterećenje, poboljšavanje okvira zakonodavstva o radu te rješavanje pitanja turističkog zemljišta.

Turizam čini 18% BDP-a i najsnažnija je karika hrvatskog gospodarstva, a nositelji glavnih turističkih aktivnosti i najvećeg dijela prihoda od turizma su hotelijeri. Uslijed sveg navedenog razvidno je zašto je kongres hotelijera najvažniji skup za hrvatsko gospodarstvo te iz kojeg razloga većgodinama zauzima centralno mjesto struke.

Udruga poslodavaca/poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske i ove je godine pokazala svoju dosljednost u kvaliteti ponuđenog programa, ustrajnost u nastojanjima da osnaži i doprinese  razvoju hrvatskog turizma te da je snažan partner i podrška Vladi RH u provođenju Startegije turizma.

Ovogodišnji kongres hotelijera omogućili su dugogodišnji sponzori i partneri poput Hilding Andersa, Booking.com-a, Triglav Osiguranja, Podravke, Erste Banke, HTZ-a, TZGZ-a, Badela 1862., Istra Tech-a, T-Com-a, Globus Exclusive-a, Pirotehnike Mirnovec, Kordun Marketinga, Atlantica, Majura d.o.o., PBZ-a, Prostorie, Mlinara, Illy-a, Carlsberga, HUP-Zagreb, Croatie Airlines i mnogih drugih čije logotipove i poveznice na njihove službene stranice pronađite u nastavku.

U galeriji slika pronađite djelić ugođaja XX.kongresa hotelijera, a na linku za prezentacije možete dohvatiti predavanja naših ovogodišnjih panelista i prezentera.


S poštovanjem,

dr.sc. Iva Bahunek