PROJEKT „ZELENO POSLOVANJE U HOTELIJERSTVU“ UDRUGE POSLODAVACA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

"Turizam je prepoznat kao jedna od najvećih industrija u svijetu  koja ubrzano raste. (UNWTO 2006). Preko  922 milijuna ljudi je 2008 putovalo, a procjenjuje se da će do 2020 taj broj iznositi oko 1,1 bilijuna (UNWTO 2008).

Turizam kao ekonomski zanimljiva industrija koja omogućava brži razvoj mnogim zemljama sa sobom nosi i negativne utjecaje na okoliš i socijalnu komponentu, kao što su; odljev prihoda iz zemlje, zagađenje npr. voda, zraka, degradacija prirodnih resursa, gubitak biološke raznolikosti, pitanja radne snage, pretjeranu gradnju (Theobald 1998; Bohdanowicz 2005; Dodds 2005; Graci 2009).

Hrvatska je usvojila Strategiju turizma do 2020. s jasnom orijentacijom  da se dosadašnja dominacija jednog proizvoda (“sunce i more”) te sezonalnost poslovanja mora promijeniti ako Hrvatska želi ostati konkurentna. Primarni ciljevi su dizanje kvalitete smještaja, rad na podizanju kvalitete ljudskih potencijala te uvođenje praksi zelenog poslovanja. Zeleno poslovanje podrazumijeva sinergiju ekonomske dobiti, brige za okoliš u najširem smislu te socijalne uključenosti u zajednicu.

Postoje mnogbrojne zelene prakse koji hotelijeri mogu implementirati kao što su: energetska učinkovitost, recikliranje, zeleni krovovi etc. Krajnji cilj svih ovih praksi je win-win situacija, odnosno reduciranje operativnih troškova te smanjenje štetnih utjecaja na okoliš (Claver-Cortes et al., 2007).

Brojna izvješća hotela diljem svijeta koji su uveli zeleno poslovanje pokazuju sljedeće rezultate:

Prosječno smanjenje potrošnje vode za 20%, smanjenje troškova odvoza smeća za 15%, poboljšanje okoliša u kojem se nalaze, poboljšana motivacija osoblja i komunikacije s gostima (Travel Life 2008).

U 2010 Deloitte je izdao “Hospitality 2015 Game Changers paper”, dokument u kojem se navodi da hoteli moraju razviti brand koji će biti odgovoran prema okolišu te prijeći na zeleni poslovni model. Iako će cijena, kvaliteta, brand i dalje biti ključni, strategija održivosti će odnositi sve veću prevagu prilikom donošenja odluka o odabiru hotela.

Na tragu  dosadašnjih zapažanje te potreba sektora, UPUHH je u 2013. godini razvio ideju te  pokrenuo pilot projekt “Zeleno poslovanje u hotelijerstvu” s ciljem osmišljavanja i definiranja kriterija za zelene hotele te  uvođenja zelenog poslovanja u 20 hotela koji su se pridružili projektu kako bi se podigla konkurentnosti hrvatskog turizma kroz projekt "Zeleni turizam" uz pokroviteljstvo MINT-a. Cilj projekta je kroz zeleno poslovanje ostvariti sinergiju ekonomske dobiti, socijalne dobrobiti te dobrobiti za okoliš  prema deifniranim kriterijima. Nakon odrađenih radionica za hotele unutar projekta,  provedenih audit-a po hotelima u suradnji sa stručnjacima (stručnjak za zeleno poslovanje, stručnjak za energetsku učinkovitost i OIE stručnjak za zeleni marketing), Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) u suradnji sa MINT-om će do ožujka 2014. godine dodijeliti certifikat „Green hotel“. S ciljem da se  Hrvatska predstavlja na svjetskom turističkom tržištu kao „zelena destinacija“, UPUHH će nakon završetka pilot projekta, pokrenuti inicijativu uključivanja u projekt i ostalih hotela u članstvu UPUHH-a, a koji čine 80% od ukupnog hotelijerstva u Republici Hrvatskoj te do kraja 2015. godine uključiti prema navedenom modelu i ostale turističke strukovne udruge (kampovi, marine...) kako bi se uistinu kompletna hrvatska turistička ponuda prikazala „zelenom“ u kontekstu cjelokupnog turističkog poslovanja. 

HOTELI U PILOT PROJEKTU 2013

Hotel Astoria - Zagreb

Hotel Sport - Ivanić - Grad

Hotel Maestral – Laguna Novigrad - Novigrad

Hotel Feral – Laguna Novigrad - Novigrad

Bluesun hotel Berulia – Hoteli Brela - Brela

Hotel Phoenix - Sesvete

DoubleTree by Hilton - Zagreb

Hotel Kimen - Cres

Hotel Well – Terme Tuhelj - Tuheljske Toplice

Hotel Palace - Zagreb

Hotel Borovnik - Tisno

Hotel Tomislavov Dom - Zagreb

Imperial d.d. 

Hotel Padova - Rab

Jadranka Hoteli d.o.o. Vitality Punta - Mali Lošinj

Hotel & Casa Valamar Sanfior - Rabac

Valamar Koralj hotel - Krk

Hotel Turist - Varaždin

Hotel Esplanade - Zagreb

Hotel Kaštel Motovun - Motovun

Punta Skala Resort (Hotel  Iadera) - Zadar/Petrčane 

Hotel International (HUP-Zagreb) - Zagreb