DODJELA SUSTAINABLE HOTEL Certificate by UPUHH

Na svečanoj konferenciji održanoj 14. svibnja 2015. godine u 10:30 sati u Hotelu Ambasador u Opatiji, hrvatskim hotelima koji slijede svjetske trendove održivog poslovanja te koji su prepoznali važnost certifikata kojeg je razvila Udruga poduzetnika/poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, dodijeljeni su certifikati Sustainable Hotel Certificate by UPUHH, kao drugoj generaciji hotela koji su certifikat zaslužili svojim poslovnim upravljanjem.

Hoteli kojima je uručen UPUHH-ov Sustainable Hotel certifikat su:

 

BASIC KATEGORIJA

 

Hotel Katarina, Hotel Katarina 2009 d.o.o.

Grand Hotel Orebić, Laguna Novigrad d.d.

Hotel Carolina, Imperial d.d. 

Hotel Meliá Coral, Istraturist Umag d.d.

Hotel Sol Garden Istra, Istraturist Umag d.d.

Hotel Sol Umag, Istraturist Umag d.d.

Valamar Zagreb Hotel, Valamar Riviera d.d. 

Valamar Bellevue Hotel & Residence, Valamar Riviera d.d. 

Panorama Zagreb Hotel, HUP Zagreb d.d. 

Hotel Jadran, HUP Zagreb d.d. 

Hotel Ilirija, Ilirija d.d. 

Hotel Osijek, Centar Škojo d.o.o.

 

ADVANCED KATEGORIJA

 

Royal Princess Hotel, Importanne Resort d.o.o.

Hotel Spa Golfer, Toplice Sveti Martin d.d.

Sheraton Zagreb Hotel, HUP Zagreb d.d.

The Westin Zagreb, HUP Zagreb d.d

Family Hotel Vespera, Jadranka hoteli d.d.

Wellness Hotel Aurora, Jadranka hoteli d.d.

 

SUPERIOR KATEGORIJA

 

Hotel Bellevue, Jadranka hoteli d.d.

Valamar Dubrovnik President Hotel, Valamar Riviera d.d.

 

Naime, prije početka realizacije  projekta, s kojim je UPUHH krenuo u srpnju 2013., u udruzi su detaljno proučeni postojeći zeleni certifikati,  kao što su Prijatelj prirode, Travelife, Blaue Angel i sl., a potom su definirani zeleni kriteriji za hotele. Kriteriji su, tome će se sigurno složiti sudionici projekta, vrlo precizno razrađeni za ukupno devet skupina, i to:  za upravljanje održivošću, nabavu, prodaju, marketing i PR, okoliš, energetsku učinkovitost, ljudske potencijale I tehničku službu, a projekt je realiziran u nekoliko faza.

U prvoj fazi za prijavljene hotele su organizirane radionice te provedeni auditi na terenu, pri čemu je svaki hotel morao imenovati svog predstavnika, tzv. zelenog koordinatora, kojima je bio namijenjen prvi ciklus radionica. 

Radionice su organizirane i nakon provedenih audita timova verificiranih auditora u suradnji s djelatnicima svakog hotela te pripremljenih detaljnih izvješća s prikupljenim podacima o potrošnji energije i vode, tipu otpada, emisiji CO2, GHG inventu itd. s konkretnim prijedlozima ušteda za svaki segment.

Budući da su se u ovaj projekt uključili hoteli s područja čitave Hrvatske, radionice su organizirane u Zagrebu i Splitu, a osim upoznavanja kriterija zelenog poslovanja i utvrđivanja postojećeg stanja u hotelu, na njima su zeleni koordinatori educirani o izradi akcijskog plana, politici upravljanja okolišem, uključivanju osoblja itd. 

U drugoj fazi hoteli su morali implementirati projekt i osigurati provedbu akcijskog plana u razdoblju od tri do pet mjeseci, a nakon toga je organiziran drugi ciklus radionica kako bi se analizirali postignuti rezultati. Te su radionice, osim za zelene koordinatore, bile namijenjene edukaciji domaćica, tehničkog osoblja, zaposlenika u nabavi i prodaji kao i drugim službama u hotelu. 

Plan je, naime, da koncept zelenog poslovanja  usvoje i ostali hoteli u članstvu UPUHH-a, kojih je 80 posto u ukupnom hotelijerstvu Hrvatske, do konca 2018. godine. Isto tako, u planu je da se projektu pridruže i ostale strukovne udruge, poput kampinga, nautičkog turizma i drugih segmenata turističke ponude.