Turistička 2017. godina krenula s porastom turističkog prometa

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet realiziran u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu, u Hrvatskoj je tijekom mjeseca siječnja ostvareno 178 tisuća dolazaka i 492 tisuće noćenja.

Riječ je o porastu turističkog prometa u dolascima od 17 posto, odnosno od 18 posto u noćenjima. Od ukupnog broja dolazaka i noćenja, strani turisti su ostvarili 102 tisuće dolazaka (porast od 20 posto) i 291 tisuću noćenja (porast od 26 posto), dok su domaći turisti ostvarili 76 tisuća dolazaka (porast od 13 posto) i 202 tisuće noćenja (porast od 8 posto).

Gledajući po tržištima, u siječnju su najviše noćenja ostvarili domaći turisti, a zatim turisti iz Bosne i Hercegovine (39 tisuća noćenja), Italije (36 tisuća noćenja), Slovenije (27 tisuća noćenja), Austrije (26 tisuća noćenja) te Njemačke (22 tisuće noćenja). Najviše noćenja je ostvareno u Gradu Zagrebu (96 tisuća noćenja), Istri (88 tisuća noćenja), Kvarneru (78 tisuća noćenja) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (47 tisuća noćenja). Analizirajući promet po destinacijama, najbolji rezultati su ostvareni u Zagrebu, Dubrovniku, Opatiji, Rovinju te Splitu.

Uspješnu predsezonu najavljuje i ministar turizma Gari Cappelli ističući dobre rezultate u bukingu, kao i proširenje ponuda turoperatora za Hrvatsku. „Odlične rezultate u mjesecu siječnju prate i najave novih aviolinija, kao i povećanja frekvencija već postojećih linija. Vesele nas i dobri rezultati ostvareni na domaćem tržištu, ali i rezultati s dalekih tržišta poput SAD-a i Koreje koji se nalaze u top 10 tržišta u mjesecu siječnju. Sve navedeno je samo dokaz da smo vrlo interesantni kao turistička destinacija, posebice na dalekim tržištima na kojima postoji velik potencijal i na kojima moramo još dosta raditi“, istaknuo je ministar Cappelli.

Sustav eVisitor nudi kvalitetniji uvid u turistički promet

Rezultate turističkog prometa ostvarenog u siječnju komentirao je i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić, koji je najavio kvalitetnije praćenje turističkih tijekova. Kako je rekao, tijekom 2017. godine će se, zahvaljujući sustavu eVisitor, moći vršiti detaljnije usporedbe s turističkim prometom ostvarenim tijekom 2016. godine. „Sustav eVisitor smo uveli s početkom prošle godine koju smo definirali kao nultom godinom, odnosno godinom tijekom koje smo punili bazu podataka. Ta je faza završena i sada imamo vrlo učinkovit sustav koji će nam, osim za evidenciju turističkog prometa, poslužiti i za definiranje naših aktivnosti. Naime, sada možemo vidjeti da je tijekom mjeseca siječnja ove godine najviše turista boravilo u hotelima u kojima je ostvareno oko 303 tisuće noćenja, što predstavlja porast od 14 posto u odnosu na siječanj 2016. godine. Također, sada vidimo koliko su, u ukupnom turističkom prometu, sudjelovali turisti segmentirani po dobi, spolu i organizaciji dolaska. Sve navedeno nam daje raznorazne mogućnosti analiza, a samim time i mogućnosti definiranja još preciznijih aktivnosti“, zaključio je direktor Ivičić.