Nove mjere Stožera civilne zaštite i Preporuke HZJZ-a

Stožer Civilne zaštite donio je nove Odluke, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo novu preporuku.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je Preporuke za postupanje s osobama koje prelaze granične prijelaze Republike Hrvatske – zdravstveni nadzor nad putnicima.

Stožer Civilne zaštite donio je nove odluke koje se primjenjuju od 1. do 15. travnja 2021. čiji su cjeloviti tekstovi dostupni na poveznicama:

  1. Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske
  2. Odluka o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja

Kao bitno izdvajamo da je sukladno Odluci o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske omogućen prelazak granice osobama koje:

  • imaju negativan molekularni (PCR) ili
  • imaju brzi antigenski test (BAT) na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, a koju objavljuje Europska komisija nalaz, ne stariji od 48 sati.
  • su preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci. Za dokazivanje preboljenja trebaju imati pozitivan nalaz PCR ili antigenskog testa koji je urađen unazad šest mjeseci, a stariji od 11 dana ili potvrdu o preboljenju izdanu od liječnika.
  • su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva (za cjepivo Johnson&Johnson prvu i jedinu dozu) protiv COVID-19 koje apliciraju države članice izuzete su od obveze pribavljanja negativnog PCR ili BAT testa i karantene.
  • djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika, izuzeta su od obveze predočenja negativnog rezultata testa i karantene, ako su roditelji/skrbnici negativni u PCR ili BAT testu, odnosno posjeduju potvrdu o cijepljenju ili preboljenu COVID-19.

Svim stranim putnicima, ukoliko zadovoljavaju uvjete ulaska u RH, preporučuje se prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije: https://entercroatia.mup.hr/